BVE Pályahang Szabvány – BVE Track Sound Standard (BVETSS)

Ezek a BVE szabványok határozzák meg a gurulási hangokat a pályán, hozzásegítve a felhasználókat, hogy azt az élményt kapják a BVE-ben, mint amit a pálya fejlesztője megálmodott, tekintet nélkül arra, hogy melyik vonat melyik útvonalon fut. A BVETSS egy kezdeményezés, amely a játékélmény növelését célozza. A fejlesztése a Rail Sim Routes UK és a Train Sim Central közötti együttműködés ereménye.

Bevezetés a BVE Pályahang Szabványba

Ez a lap azért készült, hogy megismertesse a BVE Pályahang Szabványt, eredeti nevén a BVE Track Sound Standard (BVETSS)-t. Az eredeti cél az volt, hogy ennek segítségével meggyőzzék a nyugati vagy angol alapú BVE útvonalak és járművek készítőit az új szabvány használatáról, melynek segítségével még több BVE kiegészítő hallható és élvezhető úgy, ahogy a készítőjük megálmodta, még akkor is ha a pályákon a meghatározottól eltérő járművekkel játszunk, ami a múltban meglehetősen furcsa eredményt nyújtott a hangok szempontjából. A BVETSS ennek a problémának a megoldására készült és a nyugati BVE fejlesztők döntő többsége elfogadta használatát.

Ha ennek az oldalnak az elolvasása után szeretnél csatlakozni azokhoz a BVE fejlesztőkhöz akik pálya- vagy járműépítéshez használják a BVETSS 1.0 szabványait, akkor használd az itt található banner-t vagy linket a letöltési linkjeidnél, segítve ezzel ezen szabványok mások általi megismerését és elterjedését. Megjegyzés: ahhoz, hogy használd ezt a banner-t, egyszerűen kattints rajta a jobb egérgombbal, majd válaszd ki a Kép mentése más néven opciót és mentsd el a merevlemezedre!

BVE Pályahang Szabványok

Minden BVE-ben használt vonatnak vannak futási hangjai, melyek megmutatják, hogy különböző pályatípusok esetén mit hallunk vezetés közben. Ez azt jelenti, hogy a hallott pályahangokat a jármű határozza meg inkább, nem pedig az útvonal. Például ha az útvonalon vannak olyan szakaszok, amiknél a sínek illesztéses módszerrel épültek és a futási hangok a járműnél nem tartalmaznak ilyen – mondjuk zakatoló – hangokat, lehet, hogy úgy fogod hallani, mintha hegesztett pályán menne a vonatod. Ebből következik, hogy ha olyan járművet használsz ami nem lett felkészítve erre, kisebb lesz a játékélmény, sokszor hallhatsz futás közben nem a pályának megfelelő hangokat. A BVE Pályahang Szabvány ezt a problémát küszöböli ki.

A Rail Sim Routes UK és a Train Sim Central közösen vállalta az úttörő szerepet, hogy bevezesse ezeket a szabványokat, és az összes útvonalukat és járművüket átalakították ennek megfelelően, valamint a jövőben építeni kívántakat is a szabványokat figyelembe véve szándékoznak kialakítani. Ennek köszönhetően bármelyik járművüket bármelyik pályájukon használva mindig megfelelő hangokat fogsz hallani.

Futáshangok besorolása

Az alábbi lista nagyrészt lefedi a vasúti pályákon használt síntípusokat, tartalmazza a hozzájuk tartozó RunX.wav file-nevet, amit a járműnek le kell játszania.

Pálya futás számJármű .wav fileLeírás
0Run0.wavIllesztéses sín fa talpfán
1Run1.wavIllesztéses sín betonaljon / nagysebességű vonalon a szél zajával
2Run2.wavHegesztett sín
3Run3.wavHegesztett sín – alagútban vagy híd alatt / hídon
4Run4.wavIllesztéses sín fa talpfán – alagútban vagy híd alatt / hídon
5Run5.wavElhaladó vonat hangja hegesztett sínen
6Run6.wavHegesztett sín acélhídon
7Run7.wavElhaladó vonat hangja illesztéses sínen

Fontos információ

A BVETSS a szabványt határozza meg, valamint megmutatja, hogy milyen futási hangot kellene társítani a különböző file-nevekhez. Nem ad licenszjogot a BVETSS kompatibilis járművek futási hangjainak szabad felhasználásához. Ha nem tudod rögzíteni saját magad az általad készített jármű összes futási hangját ahhoz, hogy eleget tegyen a BVETSS szabványoknak, akkor minden esetben engedélyt kell kérned azon járművek készítőitől, ahonnan hangot szeretnél átvenni a saját járművedhez. A járművek készítőinek neve és elérhetősége szinte minden esetben szerepel a jármű úgynevezett readme file-jában, vagy pedig megtalálod azon a honlapon, ahonnan letöltötted.

Visszajelzés

Ha bármilyen kérdésed felmerül a BVE Pályahang Szabvánnyal kapcsolatban, keresd meg e-mail-ben a kidolgozókat az anthony-b kukac railsimroutes pont co pont uk címen, vagy írj levelet nekünk!

Az eredeti angol nyelvű szöveg itt található: https://railsimroutes.net/bvetss

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.