BVE mobilon: Hmmsim

A Hmmsim egy Android és iOS eszközökön futó vasútszimulátor, ami a napokban megjelent 1.1.0-ás verziójával már BVE pályák betöltésére is képes. A program Androidra a Google Play áruházból telepíthető és iOS-en is fut. A projekt honlapja: jeminie.net.

Hmmsim Szöul

Vonatot választani a játékban nem lehet, de ez talán nem is gond, mert a Hmmsim a vonatnak csak a hangját használja, a vezetőállást elrejti, hogy a pályára koncentrálhassunk. A vonat menet és fékfokozatai természetesen megvannak, viszont az ajtókat mindig kézzel kell zárnunk.

Sajnos a pályák és vonatok közül jelenleg csak a BVE2-höz és BVE4-hez készülteket támogatja teljesen, ha egy OpenBVE-s pályát szeretnénk hibamentesen futtatni, akkor egyelőre el kell távolítani a csak OpenBVE-ben használható parancsokat.

A pályákat és vonatokat használat előtt konvertálni (és hiba esetén javítani) kell, de ez nem jelent új formátumot, csupán kisbetűssé alakított parancsokat, a megjegyzések eltávolítását és hasonlókat.

Várhatóan a közeljövőben meg fognak jelenni a Hmmsim-re optimalizált, egyébként BVE2-ben, BVE4-ben és OpenBVE-ben is tökéletesen játszható pályák, vonatok. Jelentem, mi készültünk, már fent van az oldalon a letöltésekhez szolgáló Hmmsim ikon és a letöltött csomagok telepítéséről szóló leírás is frissült tegnap!

Hmmsim

Én is szeretnék pályát hozzáadni

Hmmsim-hez pályacsomagot készíteni roppant egyszerű. Ki kell javítani az átlátszóság hibákat a pályában (ez OpenBVE-ben futtatva ellenőrizhető), majd össze kell készíteni a pályát a vonattal együtt a megszokott könyvtárszerkezetben. Ezután le kell tölteni a konvertálóprogramot, amiben meg kell adni a route fájlokat és hogy hova mentenénk a kész csomagot (ez egy .zip fájl lesz) és a többit a program elvégzi. A kapott .zip fájl a BVE5 kivételével minden programban játszható lesz (BVE2, BVE4, OpenBVE, Hmmsim). Hmmsimhez viszont – ellentétben a BVE-vel és az OpenBVE-vel – ezt a .zip fájlt nem kell majd kicsomagolni, hanem így, egyben kell felmásolni a mobileszközre.

Én is szeretnék játszani

Ha máris találtál valahol egy konvertált pályát, vagy te magad konvertáltál egyet, akkor az androidos mobileszközöd belső tárhelyén hozz létre egy Hmmsim nevű mappát (figyelj a helyesírásra!), és másold bele a pálya+vonat csomagját. Indítsd el a programot és már játszhatsz is! iOS-en is használható ugyanaz a .zip fájl.

Hmmsim Királyliget

Hasznos tudnivalók fejlesztőknek

  • Az objektumokon csak .BMP textúra lehet
  • B3D-ben a [Texture] sor nem kell, hogy szerepeljen
  • Blokkhosszon túlnyúló objektumok: látszanak bármennyi blokkon át, de ha az objektum origója látótávolságon kívülre esik, az objektum eltűnik. Az alap látótávolság 400 méter, így ne készíts 500-600 méteres objektumot
  • Animált objektumot egyelőre nem támogat a Hmmsim
  • Ékezet nélküli állomásnevek kellenek, az ékezetes betűk eltűnnek
  • Az Options szakaszt ki kell venni a route fájlból
  • Egyéni animált jelzőket le kell cserélni az alap japán jelzőkészletre vagy Freeobjectre
  • A sima / jel használható, nem kell
  • A nem pontos színű átlátszónak szánt felületeknél látszik a transparentnek szánt rész, ezeket javítani kell
  • A nem 2 négyzete méretű textúrák működnek (mint OpenBVE-ben – persze csúnya dolog ilyeneket használni, mert ezzel terheljük a programot)

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.